30 Mart 2010 Salı

OKYANUSUN 2 UCUNDAN TOPLU İĞNE ATMAK! {CERN}

Bir Fizikçi olarak en yalın fikrim; bu tür deneylerle hayal edemeyeceğimiz teknolojilere ulaşabilme imkanımızın olduğudur. 

Safsataları bir kenara bırakıp gökten huri , nuri incek hesabı yapmaktansa sonuçlarını bekleyip görün derim.

Heaa ille de benim bir yorumum var diyorsanız hayal gücünüzü mantık çerçevesinde kullanın :)

İlk emir olarak oku diyen bir dinin mensuplarıyız birçoğumuz bilim ve akıl düşmanlarının yorumlarına takılmamak gerek.

Unutmayın birşeye karşıt olabilmek için önce karşı fikri  kendi savunduğunuz fikir kadar bilmelisiniz.

Kimi çevreler bu deneyin yeni bir çağın başlangıcı olacagı görüşünde olsalarda dedektörlere yığılacak milyarlarca datanın Fizik- Nükleer Fizik ve Parçacık Fiziği için neler vaadedebileceğini gördükten sonra haklıyı haksızı ayırtedebileceğiz.

Dünya'nın bu deneye ilgisi çok yoğun mesleğimizin ülkemizde de popülarite kazanması an meselesi başbakanımız bile CERN'e geçen yıl gitmiş incelemeler yapmıştı. Hazır Nükleer santrallerde kurulacakken 2012 sonrası Dünya'nın Fizik bilimine bakısı farklılaşacak.

Şimdi bu deneyle amaçlanan ne ?

Niçin para zaman ve emek harcanıyor hatta birileri canından oluyor? (Hatırlatırım; Isparta'ya giderken düşen uçakta ölen bilim şehitleri Atlas Projesi'nin TR çalışanlarıydı!)

Proton hüzmeleri (ışın demeti) çarpıştırılarak büyük patlama (Big-Bang) benzeri bir olayın varolacagı öngörülüyor.

Evrende ki madde oluşumunu sağlayan Higgs bozonlarının (maddelerin kütle çekim kuvvetlerini ortaya çıkarır) keşfiyle bilinmeyen enerji ve parçacıkları tayin etmektir. Aslında amaç evrende hangi tür anti-madde var bilinenler dısında bunu görebilmektir.

Bu tür kozmik ışınların uzaydaki çarpışmaları Cern'dekinden çok daha büyük enerjilerle sürekli olmaktadır.

Eğer bu çarpışmalar sonucu  karadelikler oluşuyorsa da tehlike yaratacak kadar uzun ömürlü olmuyorlar... Teorikte bu enerjide karadelik oluşmaz eğer oluşuyorsa bunun manası  başka bir boyutun varlığıdırki böyle bir buluş evrene dair fikirlerimizde yeni bir çığır açar.

Cern gelişmelerinden sürekli haberdar olmak istiyorsanız Tıkırıtıkırı

Hadi sıkıca takın kemerlerinizi. Uçuyoruzz!

1 yorum:

afreDin gizli dosyaları dedi ki...

enerji bırakıyorum :) size bir tavsiye biraz kurgu yok değil ama yapılmak istenen ve neler olabilceği biraz fantastik bir dille melekler ve şeytanlar kitabında anlatılıyor (DAN BROWN) yada filmini tercih edebilirsiniz..başrol tom hanks:)

http://www.imdb.com/title/tt0808151/